Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Alışveriş Sepetim
Patili Dostlarımız İçin Zararlı Yiyecekler

Patili Dostlarımız İçin Zararlı Yiyecekler

Hepimiz dört ayaklı aile üyelerimiz için en iyisini isteriz. Onları sağlıklı tutmanın önemli bir parçası, onlara besleyici bir diyet sağlamak ve gıda alerjileri de dahil olmak üzere zarar verebilecek gıdalardan kaçınmaktır.

Çoğu köpek ebeveyni, köpeğini bir aile üyesi olarak görür ve köpek “çocuğunuza” kendi tabağınızdan yemek vermek cazip gelebilir. Bununla birlikte, köpeklerin optimal sağlığını korumak için benzersiz beslenme ihtiyaçları vardır ve köpeğinizi sizin yediklerinizle beslemek ideal değildir ve hatta güvenli olmayabilir. Bunlar,

Izgara etler

Mangal Kömürü, kanserojen maddeler içermektedir. Bu kanser yapıcı maddelerin, ateş ve duman ile birlikte, ızgaradaki yiyeceklere bulaşma ihtimali vardır. Fakat kömür ateşinin kor şeklinde olması kanser riskini çoğaltır. Ayrıca et yüksek ateşe atıldığında kanser riskine neden olan maddelerin ete bulaşma ihtimali artar. Patili dostlarımızda ishal, ateş, karın ağrısı karaciğer enfeksiyonları ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu yüzden kesinlikle ızgarada pişmiş et vermeyiniz.

Preslenmiş kuru mamalar – Dolgu Maddeleri Nelerdir?

Dolgu maddeleri besin değeri katmaz. Ticari köpek mamasına hacim veya lif ve ağırlık eklerler, ancak fazla bir şey yapmazlar. Köpekler biraz diyet lifi gerektirir, ancak Dr. Dym'e göre, “Tam tahıllar ve sebzeler tercih edilen bir lif kaynağıdır. Pirinç kepeği, buğday değirmeni, hamur ve kabuklardan kaçının. En azından ana içerik listesinde olmamalılar.”

Dr. Dym ayrıca evcil hayvan maması tüketicilerini ek bir dolgu türü hakkında bilinçlendirmek istiyor: Bitki bazlı protein güçlendiriciler. Dr. Dym, “Soya fasulyesi küspesi, mısır, mısır tohumu unu ve mısır glüteni gibi bu dolgu maddelerinden kaçınılmalıdır” diyor, “Bunlar daha bütünsel et proteinlerinin yedekleridir.”

Yan Ürünler Nelerdir? Yan ürünler, kesilen memelilerden elde edilen ve insan tüketimi için uygun olmadığı kabul edilen (pişirme) et olmayan materyal için kibar bir isimdir. Bu, ticari köpek maması şirketlerinin üretim maliyetlerini düşürürken yüksek protein seviyeleri talep edebilmeleri için ekonomik bir yöntemdir. Yan ürünler optimal olmasa da belirli bir hayvan türünden (sığır yan ürünleri veya tavuk yan ürünleri) yan ürünler, genel olarak et yan ürünleri veya kümes hayvanları yan ürünleri olarak tanımlananlara tercih edilir.

Kuru mamanın zararları!

Uzak durmanız gereken kuru mamalar ticari amaçlı üretilmekte ve içerisin de son derece insan sağlığına ve minik dostların sağlığına zarar verecek kimyasal maddeler bulunmakta. Örneğin Çin tuzu yarattığı insan vücudunda olumsuz etki dolayısıyla uzmanlar tarafından tehdit olarak görülen maddeler arasında tutuluyor. Asıl adı 'Mono Sodyum Glutamat' (MSG) olan Çin tuzu, tat verici gıda katkı maddesidir. Kuru mamalarda özellikle %45 bu kimyasal bulunur. Geriye kalan %55 ise pancar küspesi, kemik tozu, nişasta, renklendirici, bulunmaktadır.

Konserve mamaların zararları

Bu durum konserve mamalarda ise farklı işliyor doğal olmayan jelatinler, renklendiriciler, MSG yani yapay tatlandırıcı konserve içi preslenmiş hammadde pastörize bir şekilde hızlı basınç ile piştiğinden bütün besin değerleri ölmüş oluyor. Kedinizin ve köpeğinizin konserve kedi mamasından bol miktarda taurin aldığını düşünüyorsanız, tekrar düşünün. Isı, diğer amino asitler, enzimler ve besinler bir yana, konserve etteki taurinin iyi bir üçte ikisini yok eder. Kediler, taurin yüklü çiğ kas ve organ etlerine ihtiyaç duyarlar. Bilinçli bireyler et, balık, tavuk, hindi fiyatlarını göz önün de bulundurunca ortaya tutarsızlık çıktığını anlayabilir ve konserve mamalarında kuru mama kadar zararlarını görmüş olacaklardır.

Sofranızdan kalan atık yemekler

Sofranızdan kalan yemek artıklarına karşı patili dostlarınız ne kadar ısrarcı davransa da kesinlikle yağlı veya derin yağda pişmiş yemeklerine kokusuna karşı reaksiyonlar gösterirler. Evdeki pişirme teknikleri göz önünde bulundurulduğunda sofra atıklarının vereceği zararlar gaz, ishal, zehirlenme veya kusma gibi sindirim sorunlarını içeren bir reaksiyon intoleransı gösterebilir. Gerçek bir alerji benzeri semptomlara sahip olsa da, patili dostlarımız en sık semptomlar kaşıntı, tahriş olmuş cilt olarak da ortaya çıkabilir. Kurutulmuş peynir parçaları, pişmiş salam ya da sucuk, küçük parçalara bölünmüş yapay hazır köpek bisküviler, toksit salgılayan salçalı baharatlı, soğan ve sarımsak içeren yemekler tereyağlı makarna, pilav vs gibi yemekler sofranızda kalan hiçbir gıda atığının kesinlikle verilmemesi kesinlikle yasaktır.

Gluten içeren sofra atıkları

Sofranızdan kalan karbonhidrat tarzı ürünler ekmek kurabiye un ve nişasta bazlı atıklar zararlıdır. Köpek ve kedi arkadaşlarımız için karbonhidrat alımlarını izlemek çok önemlidir. Enerji kaynağı olarak yakılmayan fazla karbonhidrat ve kurabiye, pasta tarzı trans yağlar yakılmadığı için yüksek bakteri toplamaktadır bunlardan kaçınmadığınız sürece yağ olarak depolanacak ve obeziteye yol açacaktır. Evet, insanlar gibi köpeklerin de alerjileri olabilir ve bu da bir dizi semptomla kendini gösterebilir. Alerjik bir reaksiyon sırasında, bir köpeğin bağışıklık sistemi, belirli bir yiyeceğe tepki olarak aşırı antikorlar üretir. Bu, kaşıntılı cilt, döküntü, kusma veya ishal gibi alerjik bir reaksiyona neden olur. Herhangi bir yiyecek bir bağışıklık sistemi tepkisini tetikleyebilse de en yaygın alerjenler proteinlerden veya kompleks karbonhidratlardan gelir.

Gün ışığına maruz kalmış mamalar

“Bakterilerin yaşayabilmeleri için nem gerekir, tüketilen tüm gıdalarda bakterilerin ihtiyacı kadar nem oranı bulunur. Konservasyon mamalar bakteriler için ideal üreme ortamları yapar. Yoğun basınçta pişmiş konserve mamalar tüketime hazırlanırken bu tarz konservasyon yiyeceklerin artanları eğer uzun süre oda sıcaklığında kaldıysa kesinlikle tüketilmemeli. Gıda zehirlenmelerinde en yaygın sebep olan çapraz bulaşma riski aşırı çoğalır. Çapraz bulaşma hazırlık veya üretim esnasında gıdaya etraftaki başka bir kaynaktan zararlı bakteri bulaşmasıdır. Çapraz bulaşmayı önlemek için pişmiş gıdaları buzdolabında üzeri kapalı halde ve özellikle kıyma, tavuk gibi çiğ ürünlerden ayrı bir bölümde muhafaza etmek gerekir. Mikropların üremek için neme ihtiyacı vardır. Su içeriği yüksek gıdalar daha risklidir, çünkü mikroorganizmalar su olmadan yaşayamaz. O yüzden et, süt ve deniz ürünleri en riskli ürün gruplarıdır. Mikro organizmalar gıdaları bozduğunda gıdanın renginde, kokusunda, görüşünde değişiklik gözlemleriz. Etlerin rengi kararır, bloklaşma görülür, yapışma oluşur, vb. Mikropların üremesi için öncelikle gıdaya ihtiyaç vardır. Et, süt, yumurta, balık ürünleri en riskli gıda gurubudur. En az riskli olanlar marketlerdeki 1-2 yıl raf ömrü olan konserve mamalar ve kuru mamalardır. Mikropların üremesi için sıcağa ihtiyaç vardır. 4 ile -18 derece arasındaki sıcaklıklarda mikroorganizmalar üreyemezler ya da çok yavaş ürerler. Mikropların üremesi için en uygun sıcaklık 5 ile 65 derece arasındadır. Bu sıcaklıklarda mikroplar hızlı çoğalır.

Sağlıksız koruyucu içeren ödül mamaları

Ülkemizde hayvan kesim mezbahanelerin durumunu göz önünde bulundurursanız patili dostların ödül olarak verilen Ense siniri, kurutulmuş deri, tavuk ayağı, dolgulu yapay kemikler ayakkabı sanayisinde arta kalan hayvan derileri gibi ödüller, içerisin de gıda boyası ve kimyasal katkı maddeleri içeren ödül mamaları: Bazı ödül mamalarında koruyucu madde ve gıda boyası gibi kimyasal katkı maddeleri bulunur. Yapabileceğiniz en iyi şey Pet Chef doğal bir ödül maması seçmek olacaktır.

(Örnek) Jelatin çiğneme ödülü neler içeriyor? Küçük bir paketin içinde masumca görünen bir sakızı inceleyecek olursak içeriğinde neler varmış bir bakalım: Sakız Mayası (Sakızın Ana Maddesi): Ambalajında belirtilmeyen sakız mayasının içeriğinde; kauçuk, vaks, antioksidant, elastomer, reçine, venil polimer, katkı maddeleri ve parafin bulunmaktadır.

GIDA KATKI MADDELERİ NELERDİR?

Gün içinde dikkat etmeden tüketilen gıdaların içinde yer alan en yaygın gıda katkı maddeleri neler inceleyecek olursak;

Bisphenol-A

Pet gıda sektöründe sektöründe ürünlerin bozulmasını önleyen en popüler katkı maddesidir. Ostrojen hormonu gibi etkisi bulunan bu katkı maddesinin, yiyeceklerin patili dostlarımızın vücudunda ostrojen oranının artmasına yol açar. Bu sebeple trombosit üretimi azalır ve vücutta endometriozis oluşumuna sebep olur.

Nitrat-Nitrit

Günümüzde işlenmiş et ürünlerinde en çok kullanılan katkı maddesidir. Bu iki katkı maddesi hem koruyucu hem renklendirici hem de lezzet arttırıcı olarak kullanılmaktadır.

Sodyum Nitrit

Özellikle ülkemizde kedi köpek mamalarında Nitrat-Nitrit'ten sonra en çok kullanılan türdür. Konservasyon mamalar ödül Sosisler, yapay kemikler, inek memesi hayvan kamışı, işlenemiş sakatat etlerde kullanılmaktadır. Bu ürünlerle aldığımız nitrit, patili çocukların vücutlularında kanserojen maddeleri olan nitrosaminler oluşturmaktadır. Nitrosamin, patili dostlarımız bedenleri mutasyonlara ve kansere neden olmaktadır.

Sodyum Sülfit

Gıda sektöründe renk, kıvam korucuyu olmakla birlikte bozulmayı önleyici ve beyazlatıcı olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde en sık kullanılan sülfitleyicidir. Patili dostlarımızın damaklarını bozan yapay bisküvi gibi fırınlanmış ürünlerde de yer alabilen bu madde, hafıza bozukluklarına yol açmaktadır. Sodyum sülfit; kan basıncının düşmesi, başta yanma hissi, halsizlik gibi sorunlara da sebep olmaktadır. Ayrıca astım hastası patili dostlarımızda astım ataklarını tetiklemektedir. Bu arada Sodyum Sülfit ve Sodyum Nitrit en çok yapay kemik görünümlü ilikli ödüllerdedir.

Titanyumdioksit

Titanyumdioksit, en tehlikeli gıda katkı maddelerinden birisidir. Alüminyum kaynaklı olan bu katkı maddesi, nem tutucu ve renklendirici olarak bazı hap ve şekerlemelerde kullanılmaktadır. Toksik veya alerjen olan maddelere karşı aşırı duyarlılığa sebep olabilmektedir. Dünyanın pek çok ülkesinde yasaklanmış bir maddedir.

Aspartam

Sakız, ketçap, sos, çikolata, gazoz, ilaçlar ve diyet yiyecekleri gibi ürünlerde kullanılır. Fenilalanin denilen sentetik bir amino asit içermektedir. Bu madde, kan ve dokularda fenilalanin birikmesini sağlar. Patili dostlarımızın da gelişiminde beyinlerde hasarlara yol açabilmektedir

Monosodyum Glutamat

Bu gıda katkı maddesi lezzet arttırıcıdır. Genelde kuru mamaların ve konserve mamaların içeriğinde yeme hissini ortaya çıkartan kimyasaldır. Baş ağrısı, ishal, göğüste sıkışma, karaciğerde kist oluşumu ve astımlı hastalarda ağır astım atakları tetiklediği görülmüştür.

Formaldehit

Bu katkı maddesi ise ürünlerin bozulmasını önlemek için kullanılır. Formaldehit, kimya endüstrisinde en yaygın kullanılan maddelerden birisidir. Ense derisi, dana kuyruğu, ayak paça, kurutulmuş bütün ödül mamalarında preslenme esnasında çok kullanılmaktadır.

Gıda katkı maddelerinin böylesine çok sık kullanıldığı gıdalar, patili dostlarımızda ilerleyen dönemlerde çıkacak olan yıkıcı hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bunların bazılarına değinecek olursak; hazımsızlık, böbrek ve böbrek üstü bezi hastalıkları, üreme organında olan bozukluklar, kısırlık, kist, kanser, diyabet, tiroid, havale, davranış bozukluğu, baş dönmesi, otizm, depresyon, alzheimer, MS gibi pek çok sinirsel ve ruhsal hastalıklarla birlikte düşük tansiyona sebep olmaktadır.

Blog Son Eklenenler

Sevimli dostlarımızla ilgili makalelerimizin yer aldığı bloğumuzu inceleyin.

Köpekler Ejder Meyvesi Yiyebilir Mi?
  Köpekler Ejder Meyvesi Yiyebilir mi? Köpekler lezzetli tropikal meyve olan ejder meyvesini yiyebilir mi? Kısa cevap evet, köpekler ejder meyvesini yiyebilir ama sadece ölçülü olarak. Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi, Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'ya özgü egzotik bir tropikal meyvedir. Benzersiz görünümü ve tatlı tadı onu insanlar için popüler bir seçim haline getirir. Peki köpekler de bu lezzetli ikramın tadını çıkarabilir mi? Kısa cevap evet, köpekler ejder meyvesi yiyebilir ama sadece ölçülü olarak.
06.12.2024
Devamını Oku
Köpekler İçin Kaliteli Uykunun Beslenmedeki Önemi
Evcil hayvan sahipleri olarak patili dostlarımız için en iyisini istediğimizi biliyoruz. Rahatlarının önemli ve sıklıkla gözden kaçırılan yönlerinden biri uykudur. Tıpkı bizim gibi köpeklerin de sağlıklı ve mutlu kalabilmeleri için kaliteli uykuya ihtiyaçları vardır. Bu yazımızda, köpeklerin normal uyku alışkanlıklarını, ideal uyku ortamlarını, yaygın uyku sorunlarını ve en önemlisi, beslenmenin sevgili köpek arkadaşınız için iyi bir gece uykusuna nasıl katkıda bulunabileceğini keşfedeceğiz.
03.07.2024
Devamını Oku
Köpeklerde Pankreatit Belirtileri ve Diyetle Tedavi Yönetimi
Köpeğiniz pankreatit belirtileri göstermiyor olsa bile, kendinizi eğitmeniz ve köpeğinizin bir saldırıya uğraması durumunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz iyi bir fikirdir çünkü zaman çok önemlidir! Birçok köpek sahibi belirtileri hemen fark etmeyebilir veya belirtileri daha az ciddi bir durumla karıştırabilir. Köpeklerde pankreatit, hızlı bir şekilde tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edici hale gelebilir.
20.02.2024
Devamını Oku
Köpek Kanserini Önleme: Yavru Köpeğinizin Sağlığını Korumak İçin 10 Besin ve Malzeme
Kanser, her yıl dünya çapında milyonlarca köpeği etkileyen yıkıcı bir hastalıktır. Köpeklerde kanseri önlemenin garantili bir yolu olmasa da, hastalığa karşı korunmaya potansiyel olarak yardımcı olabilecek çeşitli besinler ve bileşenler vardır. 
06.07.2023
Devamını Oku
Beslenme Takvimi Nasıl Oluşturulur ve Sürdürülür?
Köpeğiniz için bir beslenme programı oluşturmak, özellikle yeni bir diyete geçiş yaparken göz korkutucu görünebilir.
01.06.2023
Devamını Oku
Sebzeler, Meyveler ve Yeşillikler
Minik dostlarımızı sebze ve meyvelerle beslerken onlara sindirim kolaylığı sağlayacak şekilde doğramalısınız.
01.06.2023
Devamını Oku
Barf Diyeti Nedir?
Barf diyeti; taze, pişmemiş et, kemikler, meyveler, sebzeler ve bazen otlar, süt ürünleri, kepekli tahıllar, mineraller ve takviyelerden oluşan popüler bir çiğ köpek maması diyetidir.
01.06.2023
Devamını Oku
Kediler İçin Çiğ Mama Diyeti
PetChef'in çiğ kedi mamasına geçtiğinizde kedinizin tüylerinin daha ipeksi ve daha yumuşak olduğunu göreceksiniz.
01.06.2023
Devamını Oku