Hesabım
Şifremi Unuttum
Kayıt Ol
Alışveriş Sepetim
Köpeklerde Pankreatit Belirtileri ve Diyetle Tedavi Yönetimi

Köpeklerde Pankreatit Belirtileri ve Diyetle Tedavi Yönetimi

Köpeğiniz pankreatit belirtileri göstermiyor olsa bile, kendinizi eğitmeniz ve köpeğinizin bir saldırıya uğraması durumunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz iyi bir fikirdir çünkü zaman çok önemlidir!

Birçok köpek sahibi belirtileri hemen fark etmeyebilir veya belirtileri daha az ciddi bir durumla karıştırabilir. Köpeklerde pankreatit, hızlı bir şekilde tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edici hale gelebilir.


Amerikan Hayvan Hastanesi Birliği'ne göre pankreatit, evcil hayvanları aşırı derecede hasta edebilecek, pankreasın ağrılı bir iltihabıdır. Pankreas, midenin hemen altında bulunan ve diyetteki yağları, proteinleri ve karbonhidratları parçalamak için sindirim enzimleri üreten bir karın organıdır. Pankreatit, dehidrasyona, organ hasarına, diyabete, yetersiz enzim üretimine ve ciddi vakalarda ölüme yol açabilir.

Pankreatitin Akut ve Kronik olmak üzere iki formu vardır.

Akut atak, uzun vadeli bir sorun haline gelmeyen tek seferlik bir durum olabilecek ani bir olaydır. Kronik pankreatit vakaları, akut pankreatit ataklarının tekrarını önlemek veya en aza indirmek için izlenmesi ve tedavi edilmesi gereken, süreklilik gösteren bir sorundur.

Her cins, cinsiyet veya yaştaki köpeklerde pankreatit gelişebilir ancak yavrunuzun atak geçirmesini tetikleyebilecek birçok faktör vardır.


Köpeklerde pankreatitin en önemli sebeplerinden birkaçı:

Yüksek yağlı diyetle beslenen köpekler. Bu durum, onların karşılaştıkları herşeyi yemelerinden ve çok fazla sofra atıklarıyla beslenmesinden kaynaklanabilir!

Obezite – genellikle yetersiz ve dengesiz beslenmeyle ilişkilidir.

Pankreasa zarar verebilecek bazı ilaçlar veya toksinler

Genetik: Cocker Spaniel, Dachshund, minyatür Schnauzer, Poodle ve Yorkie gibi bazı ırkların pankreatit geliştirme ve kronik bir duruma dönüşme riski daha yüksektir.

Şeker hastalığı 

Köpeğinizin beslenmesi, pankreasın olması gerektiği gibi sağlıklı çalışması için önemli bir rol oynar . Köpeğiniz için uygun bir diyet seçerken dikkate almanız gereken birçok nokta vardır:

Günlük diyetleri yağsız, özel proteinlerden mi oluşuyor?

Evcil hayvan mamalarında kalori başına yağ miktarı ne kadardır?

Ne tür yağlar içermektedir? Sağlıklı, doymamış yağlar ("omegalar") mı, yoksa sağlıksız, doymuş yağlar mı?

Pankreasın en iyi şekilde çalışmasını sağlamak için öğünlerdeki protein, yağ ve karbonhidrat içeriği dengeli mi?


Fast food gibi işlenmiş, yağlı yiyecekleri sürekli tüketilmesi vücudumuza nasıl zarar veriyorsa, aynı şey evcil hayvanlarımız için de geçerlidir.

 

Şimdi köpeklerde pankreatit belirtileri nelerdir? kısaca onlardan bahsedelim. Böylece ani bir belirti karşısında hazırlıklı olursunuz.

Herhangi bir karın ağrısı belirtisi, kamburlaşma, şişkin görünme, rahatsız olma veya "aşağı doğru köpek" yoga pozisyonuna girme

Gün boyu tekrarlayan ve devam eden kusma

İshal

İştah kaybı

Dehidrasyon

Ateş

Alt/göbek bölgesine dokunduğunuzda inleme veya sızlanma

 

Yukarıda bahsedilen belirtilerin herhangi birinin köpeğinizde görülmesi durumunda, köpeğinizde pankreatit tanısı koyabilmeleri için patili dostunuzu mümkün olduğu kadar çabuk veterinere götürmelisiniz. Pankreatitin tanımlanması çok zordur, ancak şüpheleniliyorsa ve klinik belirtiler mevcutsa, hızlı bir şekilde az yağlı bir diyete başlamak köpeğinizin ağrısını azaltıp onu rahatlatmaya yardımcı olacaktır.

Veterinerinizin önerebileceği diğer tedaviler arasında rehidrasyon için intravenöz (damar içi) sıvılarla sıvı tedavisi ve yavrunuzun vücudunun iyileştirici özelliklerini desteklemek yer alır.

Pankreatitin tedavisi yoktur ve bu nedenle tekrarlayan atakların azaltılmasına önem verilmelidir. 

Mevcut kanıtlara dayanarak, her köpeğin tedaviye verdiği tepkisini değerlendirmek için az yağlı diyetlerle (1000 kcal başına 30 gramdan az) beslemek faydalı olacaktır.

Petchef, pankreatitle ilişkili düşük yağ kriterlerine uygun, az yağlı tariflerden oluşan bir seriyi özel olarak hazırladı . Serimizdeki mamalarımız biyoyararlılığı ve nem oranı yüksek,  iltihapla mücadele eden Omega-3 yağ asitlerini içermektedir. Köpekler için az yağlı tariflerimizi  görmek için menü sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Hastalık sırasında ve yağ intoleransı sorunlarına yardımcı olmak için az yağlı diyet serimizin önerilen kullanımı aşağıdaki gibidir.

Tekrar yemeye başladıkları ilk birkaç gün boyunca (yalnızca tavuk, hindi ve ördek) gün boyunca küçük porsiyonlarda yemelerini sağlayın. Su oranını her zaman yüksek tutmak ve kaybedilen nem ve besin maddelerini yerine koymak için yavaş pişirilmiş kelle paça et suyumuzu ekleyin.

Akut atak kontrol altına alındıktan sonra, yavrularınızın yemek planına, 1000 kalori başına maksimum 25 g yağ (hala az yağlı yönergeler dahilinde) ve bol miktarda sağlıklı yağ içeren az yağlı öğünlerimizden herhangi birine midelerine iyi gelebilecek zencefil, zerdeçal, somon yağı ekleyebilirsiniz.

Evcil hayvanınız için en iyi yemek planını belirleme konusunda yardıma ihtiyacınız varsa Alochef danışma hattımızı arayabilirsiniz.

Makaleyi yazan:

Pet Dyt. Esra Küçükkavruk, Petchef Hayvan Beslenme Uzmanı

Blog Son Eklenenler

Sevimli dostlarımızla ilgili makalelerimizin yer aldığı bloğumuzu inceleyin.

Köpeklerde Pankreatit Belirtileri ve Diyetle Tedavi Yönetimi
Köpeğiniz pankreatit belirtileri göstermiyor olsa bile, kendinizi eğitmeniz ve köpeğinizin bir saldırıya uğraması durumunda nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmeniz iyi bir fikirdir çünkü zaman çok önemlidir! Birçok köpek sahibi belirtileri hemen fark etmeyebilir veya belirtileri daha az ciddi bir durumla karıştırabilir. Köpeklerde pankreatit, hızlı bir şekilde tedavi edilmediğinde hayatı tehdit edici hale gelebilir.
20.02.2024
Devamını Oku
Köpek Kanserini Önleme: Yavru Köpeğinizin Sağlığını Korumak İçin 10 Besin ve Malzeme
Kanser, her yıl dünya çapında milyonlarca köpeği etkileyen yıkıcı bir hastalıktır. Köpeklerde kanseri önlemenin garantili bir yolu olmasa da, hastalığa karşı korunmaya potansiyel olarak yardımcı olabilecek çeşitli besinler ve bileşenler vardır. 
06.07.2023
Devamını Oku
Beslenme Takvimi Nasıl Oluşturulur ve Sürdürülür?
Köpeğiniz için bir beslenme programı oluşturmak, özellikle yeni bir diyete geçiş yaparken göz korkutucu görünebilir.
01.06.2023
Devamını Oku
Sebzeler, Meyveler ve Yeşillikler
Minik dostlarımızı sebze ve meyvelerle beslerken onlara sindirim kolaylığı sağlayacak şekilde doğramalısınız.
01.06.2023
Devamını Oku
Barf Diyeti Nedir?
Barf diyeti; taze, pişmemiş et, kemikler, meyveler, sebzeler ve bazen otlar, süt ürünleri, kepekli tahıllar, mineraller ve takviyelerden oluşan popüler bir çiğ köpek maması diyetidir.
01.06.2023
Devamını Oku
Kediler İçin Çiğ Mama Diyeti
PetChef'in çiğ kedi mamasına geçtiğinizde kedinizin tüylerinin daha ipeksi ve daha yumuşak olduğunu göreceksiniz.
01.06.2023
Devamını Oku
Çiğ Gıda Beslenme Türleri
Piyasadaki tüm çiğ et yemekleri beslenme açısından dengeli değildir, bazıları sahiplerinin başka yiyecek veya malzemeler eklemesini gerektirir.
01.06.2023
Devamını Oku
Patili Dostlarımızın Diş Sağlığı
   Patili Dostlarımızın Diş Sağlığı Mart ayı patili dostlarımızın diş ayıdır, yani patili dostlarımızın ağız bakımına daha fazla dikkat etme zamanıdır. Diş hastalığı sadece sarı dişler, kırmızı diş etleri ve kokmuş nefesten daha fazlasıdır. Ciddi bir ağız hastalığının belirtisi olabilir . Tedavi edilmezse patili dostumuzun yaşam kalitesini etkileyebilir. Köpeklerin yüzde 80'inin ve kedilerin yüzde 70'inin üç yaşına kadar bir çeşit ağız hastalığına sahip olduğunu biliyoruz. Patili dostlarımızın sahipleri korkmasın, şimdi patili dostlarımızın ağız sağlığını korumak için adımlar atmanın tam zamanı. En belirgin olanı, patili dostumuzun dişlerini ve diş etlerini Petchef Hindistan Cevizi yağı ile sık sık fırçalamaktır.
01.06.2023
Devamını Oku